Село Гела

02/05/2023

Село Гела се намира в централни Родопи на надморска височина от 1500 метра, в подножието на най-величествените върхове Голям Перелик (2191), Орфей (2188) и Турлата (1825). Селото се намира на 6 км от Широка лъка, на 18 км от известния ски курорт Пампорово и на 30 км от гр. Смолян. Това малко селце има история от над 3300 години и се смята за една от люлките на европейската цивилизация.

В древността Гела са живели най-богатите представители на тракийското племе Беси. На 5 км южно от селото се намира древната тракийска крепост „Градище“. През римско време Гела е важен културен, търговски и отбранителен център. Връх Трулата е бил крепост, останките от която могат да се видят и днес от върха. На много места около селото могат да се видят останките от римските пътища, свързвали някога беломорските градове с Горнотракийската низина. По време на петвековното робство на Турция местното население не е било принуждавано масово да приеме исляма като религия. Хората тук се гордеят, че в малкото им село са запазени 2 православни църкви и 11 параклиса.

Село гела

Енергията на село Гела

Селото е известно не само със запазената си култура, но и като здравен и енергиен център. Счита се за едно от трите най-динамични места в България, наред с Рупите и Кръстова гора. Чистият планински въздух и отрицателното йонизиращо действие на уникалния вятър Фион от Егея правят престоя в Гела изключително полезен, особено за хора с болни бели дробове. Климатът в района е значително смекчен поради влияния от юг. Средната годишна температура е 9°C. Благодарение на местните планински ветрове зимата е мека, а лятото топло и прохладно. Гела е едно от най-слънчевите места в Европа с повече от 280 слънчеви дни в годината. Неслучайно в региона е построена Роженската обсерваторията, която е петата по големина европейска обсерватория и най-голямата на Балканите.

Въпреки хилядолетното човешко обитаване, районът на Гела си остава див, сякаш недокоснат от хората. Това място е малко светилище, обитавано от много рядка флора и фауна. Само тук можете да видите символа на Родопите – цветето на Орфей (Heberlea rhodopaensis). Това е уникален ендемичен вид, който може да се възроди след презасаждане дори след бране и хербаризиране дълго време.
Горите около Гела са богати на горски плодове, шипки, боровинки, къпини, малини, ягоди и гъби. Има различни билки и лечебни растения. Село Гела е съставено от 7 различни махали и почти не се е променило през последните сто години. Местните продължават да живеят така, както хората винаги са живели тук – обработват земята със собствените си ръце и пасат животни в околните ливади и пасища.

Село Гела в днешни дни

На площ от 18 квадратни километра, със само 66 жители, 200 овце, 10 крави и 10 кози, Гела е едно от най-красивите места в Родопа планина. Тишината тук се нарушава единствено от звънците на добитъка и песента на гайди. Ако искате да избягате от градския живот, това място е идеално за вас със своя здравословен въздух, спокойствие и пешеходни маршрути.

През една люта зима на Йордановден в далечната 1953 г.н в село Гела е създаден и емблематичният ансамбъл „Манол Радичев“, който вече 70 години изпълнява и съхранява автентичния родопски фолклор на Орфеевата планина.