За събора

ЗА НАДСВИРВАНЕТО

Гайдарско надсвирване в Гела и Илинденски събор

Гайдарско надсвирване се провежда всяка първа събота на месец Aвгуст в родопското село Гела. Задължително условие за българските участници в надсвирването е изпълненията да са на каба гайда.

На следващия ден, неделя, е големият Илинденски събор, който също се прави от незапомнени времена и някога е събирал родовете от Родопите, а днес е място за срещи на българи от всички краища на света.

Това, което отличава гайдарското надсвирване на Гела от всички останали събори, надсвирвания и надигравания е, че състезанието не е най-важното.

„По-важно е хората да дойдат, да се докоснат до планината, до гайдата, до душевността на родопчанина, до това, което сме ние всъщност. Защото без хората я няма планината.“

ЗА РОДОПСКАТА КАБА ГАЙДА

Гайдата - магичният музикален инструмент на България

Каба гайда се среща само в Родопите. Нейният звук е по-дълбок и много по-нисък от този на джура гайдата. Каба гайда може да свири за хоро, ръченица и да съпровожда песни. Много експерти казват, а и всеки българин е готов да се съгласи, че каба гайдата е израз на душата на Родопите – един край с богата музикална традиция, с могъщи мелодии и песни, които докосват сърцето на всеки от нас. Каба гайдата диктува стъпките за всяко хоро на Родопите.

АНСАМБЪЛ „МАНОЛ РАДИЧЕВ“

Емблематичният ансамбъл на село Гела

През една люта зима на Йордановден (на 19 януари по стар стил) в далечната 1953 г.н в село Гела е създаден емблематичният ансамбъл „Манол Радичев“, който вече 70 години изпълнява и съхранява автентичния родопски фолклор на Орфеевата планина.

Ансамбълът носи името на своя създател – учителят Манол Радичев, който от 1961 до 1988 г. е директор на училището в село Гела. В този период селото било голямо и оживено и ансамбълът наброявал 126 души.

За седемдесетте си години на сцена, ансамбъл „Манол Радичев“ е изнасял представления в 37 държави, част от които са Германия, Чехия, Унгария, Швейцария и Румъния.

"Където и да ходя, винаги се връщам в Гела, защото там има нещо, което ме тегли като магнит. То не позволява на гелци да се отделят дълго време от него. Сега в ансамбъла играят много млади хора, трето-четвърто поколение от първите основатели на ансамбъла. Събират се всеки петък и провеждат репетициите си. Миналата година участваха на престижен фестивал в Китен и се завърнаха с голямата награда. Тази година ще участват на Роженския събор и още няколко други из страната. Пожелавам им да са здрави, да имат хъс, тръпка и тежка стъпка."