Гайдарско надсвирване в Гела 2024

12/03/2024

Двадесет и първо гайдарско надсвирване в Гела през 2024г.

Тази година гайдарското надсвирване и традиционният събор на Илинденските поляни в близост до село Гела ще се проведат през първите петък, събота и неделя на месец Август, а именно на 2, 3 и 4 Август. На Илинденските поляни отново се очакват хиляди посетители и ценители на магията на гайдата, затова предупреждаваме всички да се подготвят от рано с резервации за преспиване или ако са по-приключенски настроени, да подготвят палатки и хамаци.

На гостите на събора искаме да напомним, че задължително трябва да се разходят из китната Широка Лъка, където могат да посетят етнографския музей, Църквата Успение Богородично, Музей – галерия „Владимир Рилски“ или да се разходят по някои от горските туристически маршрути до вр. Орфей, х. Перелик, м. Турлата, пещера Ледницата, Мечкино гробе и много други.

По традиция през първата събота на Август (03.08.24г.) се провежда конкурсна програма (резултати от юбилейното гайдарско надсвирване в Гела можете да видите тук), в която участниците, разпределени в няколко възрастови групи, представят уменията и изпълненията си пред журито и всички посетители. Лауреатите се награждават след края на надсвирването във всяка група. Следващият ден (неделя – 04.08.24г.) е определен за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна. Тази година програмата на събора се разширява с още един ден (петък – 02.08.24г.), така че скоро очаквайте и програмата за събора.

Разбира се, няма как съборът да мине без хапване и пийване. Вкусните чевермета отново ще ухаят по поляните под звуците на родопските гайди.

Научете как се провежда гайдарското надсвирване в село Гела в нашата статия.

Скоро очаквайте и програмата на гайдарското надсвирване!