Юбилейно гайдарско надсвирване в Гела през 2023г.

01/08/2023

Юбилейното двадесето гайдарско надсвирване и традиционният събор на родовете на Илинденските поляни в близост до Гела ще се проведат съответно на 5 и 6 август 2023 година.

По традиция през първия ден (събота) ще се проведе конкурсната програма, където участниците, разпределени в три различни възрастови групи, представят уменията и изпълненията си пред журито и всички посетители. Преди да започне конкурсната програма обаче, ще се състои откриването на събора с изпълнение на ансамбъл „101 каба гайди“.

Следващият ден (неделя) е отделен за народно веселие с много музика и хора́, както и за родови срещи на съборската поляна.

Юбилейно гайдарско надсвирване и събор в Гела през 2023г.

За двадесети юбилеен път магичното родопско село Гела ще събере хиляди туристи за Гайдарското надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия” над селото. Станалият вече традиционен събор всяка година привлича хиляди хора, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и на прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите цели два дни по време на събора.

Както всяка година, гостите на събора ще могат да се насладят на крехки чевермета и студена бира. Многобройни ще са и сувенирните щандове, където могат да се намерят дори китеници, черги, народни носии, тъпани и гайди.

Очаква се посетителите на юбилейния събор през 2023 година да са на 15 000, в това число и чужденци от цял свят.

Програма

Събота – 05.08.2023

  • 10:30 часа – Откриване на събора;
  • 11:00 часа – Конкурсна програма на гайдарското надсвирване и награждаване на лауреатите;
  • 18:00 часа – „Хорото продължава…“ с оркестър „Калофер“ – ръководител Пейо Маринов;
  • 21:00 часа – Юбилеен концерт по случай 70 години ансамбъл „Манол Радичев“.

Неделя – 06.08.2023

  • 11:30 часа – Среща на родовете и народно веселие с оркестър „Виевска фолк група“ – ръководител Емил Узунски

Актуална информация за събора можете да намерите на сайта на Широка лъка.

Тук можете да разгледате галерията със снимки от предишни събори в село Гела.