Светли коледни и новогодишни празници

23/12/2023

С настъпването на месец Декември, светът около нас се преобразява в блестяща сцена от светлинки, украси и радостни усмивки. Всички очакват светлите коледни и новогодишни празници, които носят със себе си магия и доброта. В този празничен сезон, нека отворим сърцата си за семейната топлина, добротата, любовта и българските традиции.

Kоледни и новогодишни празници

Коледните празници са време за събиране с обичните ни хора. В семейството откриваме истинска топлина и близост, която ни зарежда с положителна енергия. Този празничен период предоставя възможността да се свържем със семейството си, да споделяме моменти и да създаваме спомени, които ще ни следват цял живот.

Добротата и любовта са ключови елементи на коледните и новогодишни празници. Нека този сезон бъде повод за проява на доброта към околните – чрез думи, действия или дарения. Всеки акт на любов и грижа към ближните ни е като светлина, която осветява не само тях, но и нашите сърца. Коледа е и време да помислим за тези, които се нуждаят от подкрепа. Семействата имат възможност да се включат в благотворителни инициативи, да споделят с тези, които имат нужда от подкрепа, и да създадат връзка не само вътре в своите домове, но и с общността около тях.

Българските традиции правят празниците ни още по-цветни и специални. Обичайните коледни украси, българските ястия на Бъдни вечер – всичко това прави нашите празници уникални и незабравими. Нека се отдадем на традициите, запазени през вековете, и да ги предадем на следващите поколения.

Родопската трапеза на Бъдни вечер

Когато настъпи моментът за вечеря в Родопите, нечетният брой ястия се подрежда върху чиста и нова кърпа. В миналото трапезата се е постилала директно на пода или върху малка масичка с три крака. Традиционно на нея присъстват разнообразни ястия като сарми, фасул, сушени плодове, пшеница, сладко със сусам и орехи (кешкек). Медни съдове се използват за съхранение на сурови зърнени храни и се подреждат заедно със запалена свещ. Сред тях, централно място заема хлябът, богато украсен и с всяка детайлна символика – кръст, кръг, бобови зърна, гега, грозде и други. В хляба се омесва и сребърна монета, която обещава здраве и късмет през годината. На Коледарите се подготвят специални краваи и колаци, закичени със сушени плодове и орехи. На трапезата се поставя и кесията на чорбаджията, за да осигури изобилие през новата година и увеличение на парите.

В Бъдни вечер се събира цялото семейство. Най-възрастната жена запалва свещта на обредния хляб и прекадява храната, след което и всички помещения в дома, обора, градината, добитъка и двора. Според старите български вярвания този обред прогонва злите сили, криещи се в нощта. Хлябът се разчупва от стопанина и се раздава на всеки. По време на вечерята, никой не трябва да напуска масата, а след приключването ѝ всички стават едновременно, за да узреят житата едновременно. Трапезата остава през цялата нощ, а огънят гори непрекъснато. Според изгарянето на бъдника се предсказва каква ще бъде новата година. Пепелта от огъня се запазва, за да се използва като тор за лозята и нивите, гарантирайки плодородие.

Коледа в Родопите

Бъдни вечер постепенно преминава в Коледа с идването на коледарите. В Родопите те са както млади ергени, така и малки момчета, водени от бащи или учители. Коледарите носят ярко украсени тояги (геги), калпаци с вързан букет от здравец. Със своите коледарски песни те обикалят всички къщи в селото, благославяйки всяко семейство. Като благодарност за посещението, коледарите получават подаръци като колаци, брашно, яйца и сланина. Коледарските групи не посещават само къщите, където някой е починал през последната година. В Родопите Коледа е известна и като „Годишов ден“. Този ден е свързан с един малко познат ритуал наречен „каладосване“, особено популярен в Източните Родопи. В нощта на Коледа, момичетата се събират и отиват на реката, където символично сеят жито. Според вярванията, това действие предсказва на всяко момиче бъдещият ѝ съпруг.

Коледният ден в Родопите е време за празненства и изобилие. Трапезата е наситена с различни гозби като качамак, баница, коледен тутманик, пататник, пълнена кокошка, руйно вино и други лакомства. Малки и големи се забавляват със семейни игри, а гайдарите задават тон на празненството.

Новогодишни пожелания

Нова година е време за ново начало. Нека си поставим цели и да погледнем с оптимизъм към предстоящата година. Със запазената българска топлина и любов, нека създадем бъдеще, изпълнено с радост и благополучие.

Екипът на sabor.gela.bg пожелава на всеки от Вас весели и благословени коледни и новогодишни празници! Нека семейната топлина Ви грее, а добротата и любовта да Ви направят по-щастливи. Вдъхновени от българските традиции, нека прекарваме заедно този празничен сезон с усмивка и радост в сърцата си. Честита Коледа и Щастлива Нова Година!