70 години ансамбъл „Манол Радичев“

28/07/2023

В продължение на 70 години ансамбъл „Манол Радичев“ пази и съхранява автентичния родопски фолклор на Орфеевата планина. Ансамбълът се е превърнал в символ на смалилото се до неузнаваемост село Гела, в което днес живеят не повече от 40 души. Ансамбълът е основан през лютата зима на 1953 г. на 19 януари Йордановден (по стар стил) от местния учител Манол Радичев.

Ранните години

След завършването на Пловдивската духовна семинария и учителския институт със специалност български език, литература и музика, Манол Радичев се завръща в родния си край. Там учи децата на четмо и писмо в селата Мугла и Гела. От 1961 до 1988 г. е директор на училището в село Гела и ръководител на училищния и читалищен хор. По онова време селото било голямо и оживено, пълно с деца, а самодейният ансамбъл, създаден от учителя, наброявал 126 души. За времето си това била истинска революция.

По това време Манол бил на 25 години и самият той не можел да повярва какво се случва. Първо го подкрепили учителите Иван Балабанов, Мария Пищалова, Георги Георгиев, а след това и цялото село. Репетициите се провеждали всеки вторник и четвъртък, а няколко месеца по-късно, през май, било първото представление на Регионален преглед в Пловдив. Филип Кутев, Маргарита Дикова и Илия Бежков били част от журито, което дало много висока оценка на ансамбъла. След това съществуване му поело във възходяща посока. Уникалните песни, танци, гайдарски мелодии и автентични възстановки на обичаи са представени в 37 страни по света. Сред тях са Германия, Чехия, Унгария, Швейцария и Румъния. Преди няколко години, под ръководството на д-р Димитър Герджиков, ансамбълът печели специалната награда на международния музикален фестивал в Ланголен, Великобритания.

Днес истинския патрон на ансамбъла е 74-годишната Мария Радичева-Каврошилова, дъщеря на основателя. Играе и пее в ансамбъла през последните 50 години.

Където и да ходя, винаги се връщам в Гела, защото там има нещо, което ме тегли като магнит. То не позволява на гелци да се отделят дълго време от него. Сега в ансамбъла играят много млади хора, трето-четвърто поколение от първите основатели на ансамбъла. Събират се всеки петък и провеждат репетициите си. Миналата година участваха на престижен фестивал в Китен и се завърнаха с голямата награда. Тази година ще участват на Роженския събор и още няколко други из страната. Пожелавам им да са здрави, да имат хъс, тръпка и тежка стъпка.

Мария Радичева-Каврошилова

Накрая, тя цитира автора с корени от Гела Филип Марински, който казва:

Едно от чудесата на нашето село, което си отива, е ансамбълът, който продължава да води пълнокръвен живот…

Филип Марински

През 2013 г., за 60-ия си юбилей, ансамбълът е удостоен със златен плакет от Община Смолян и най-високите отличия от националните събори в Копривщица и Рожен.